Vi är fler och vi kommer att vinna!

I söndags när vi anlände till Stadsparken för förberedelser inför prideparaden möttes vi av 10 sönderskurna regnbågskuddar och ett saboterat elskåp. Kuddarna hade kunnat ligga ostörda i flera veckor och att de förstördes just natten till söndagen är ingen slump. Senare tog också nazister på sig skadegörelsen. Media har kallat det för ”sabotage mot pridefestival” men det är mycket mer än så. Det här är ett sätt att försöka hota oss till tystnad, ett sätt att begränsa HBTQ-personers utrymme i Helsingborg.

Det här visar att vi inte kan ta våra rättigheter för givna. Vi behöver en antirasistisk priderörelse eftersom vi ser liknande händelser i hela landet. Vi behöver att politiker och övriga på maktpositioner reagerar starkare och agerar mot att högerradikala organiserar sig, både i Sverige och resten av Europa. De är inte bara ett hot mot oss HBTQ-personer, utan ett hot mot demokratin och oss alla. Det är just nu väldigt tyst från makthavare i Helsingborg – vi saknar ert stöd när vi gång på gång attackeras av högerextrema som önskar oss döda.

Men, vi vill också rikta vårt varmaste tack till alla som bara timmar efter att vi upptäckte skadegörelsen fyllde parken med kärlek och gemenskap. Ännu en gång visade vi att vi är fler och att vi kommer att vinna kampen tillsammans.

Arrangörsgruppen för Helsingborg Pride

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *